Tampere Open

Uudet tähdet syntyvät jälleen Tampereella
22.–28.7.2019

← Uutiset

Huikea Francesca Jones

  Brittitenniksen tyttöjuniorien suurin lupaus, 17-vuotias Francesca Jones (WTA 535) otti Aamulehti Tampere Openin naisten 15.000$ ITF-kisan kaksinpelin voiton lyömällä loppuottelussa Serbian Bojana Marinkovicin (WTA 598) suoraan kahdessa erässä  6-2, 7-6(2).
-Taisin vähän väsähtää toisessa erässä, mutta koska olen tottunut pelaamaan paljon otteluita, sain tämänkin maaliin, totesi Jones.
-Olisi ilman tätä tuulta vienyt toisen erän 6-4. Pakko myöntää, ettei tämä ollut parasta tasoani, mutta eniten tässä mitattiin henkistä tasoa. Finaalissa ilmapiiri on aina erityinen ja pääasia on voittaa se.

Tampereen turnauksen voitto oli Jonesin uran kolmas, edelliset voitot ovat Etelä-Amerikasta, Paraguaysta ja Argentiinasta.
-Tavoitteena on tämän vuoden lopussa olla 400 parhaan joukossa. Ensi viikolla kisaankin jo Wokingissa, Englannissa, vain 10 minuutin päästä lapsuudenkotiani.

Marinkovicilla oli toisessa erässä oma momentuminsa, hän johti sitä jo 4-2. Hän oli häviönkin jälkeen tyytyväinen finaalipaikastaan ja nelinpelin voitostaan.
-Minulla on niin paljon loukkaantumisia, että olen enemmän  kuin onnellinen näistä, sanoi Marinkovic.

Kannattaa seurata Jonesia

Jones on huikea tyttö. Hän on muutti jo 9-vuotiaana yksin Barcelonaan Sanchez-Casals -tennisakatemiaan. Vanhemmat ostivat sieltä pienen talon, johon muutti paikallinen ”sijaisperhe” pitämään Francescasta hyvää huolta. Omat vanhemmat ovat käyneet noin kuuden viikon välein tytärtään katsomassa.

-Veljeäni ja sisartani näen nelisen kertaa vuodessa, kertoi Jones. – Barcelona on kuitenkin kotini, siellä minulla on koira ja sijaisperheestä on tullut läheinen.

Reilut kuusi vuotta Jones viihtyi Sanchez-Casalsissa, mutta totesi sitten, ettei sen tennisakatemian valmennuksen taso ole riittävä pelaajalle, joka tähtää ammattilaiseksi.
-Sinne hyväksytään liiaksi rikkaiden perheiden lapsia, joilla ei ole tavoitteita tenniksessä ja vähitellen myös valmentajien taso laski. Kun sinne menin, se oli eliittiakatemia, kuten Bollittieri, mutta kumpikaan ei sitä enää ole. Sanchez-Casals valmentaa nykyisin nuoria pääsemään USAn yliopistotennikseen. Tavoitteelliset nuoret menevät entisten ammattilaispelaajien valmennukseen.

Näin teki Francesca itsekin kaksi vuotta sitten. Hänen valmentaja on espanjalainen Albert Portas, joka oli vuonna 2001 ATP-rankinglistalla sijalla 19.
-Meitä on siellä 12 pelaajaa huippuvalmennuksessa, valmentajia on kuusi. Kahdella pelaajalla on kentällä yksi valmentaja, monissa muissa akatemioissa kentällä on aina neljä pelaajaa, kertoi Francesca. – Olen kehittynyt siellä todella paljon.

Francescan kovista valmennussatsauksista on vastannut alusta asti hänen perheensä ja viime aikoina myös Englannin tennisliitto LTA.
-Vähän on keskusteltu liiton kanssa siitä, kun en ole viime vuoden jälkeen pelannut juniorikisoja, mutta asia on nyt ok, sanoi Jones diplomaattisesti.

Frances Jonesin elämän alku ei ollut helppo. Hän syntyi EED-syndrooman kanssa, jossa kädet ja jalkaterät kasvavat epänormaalisti. Moni kentänlaidalla hänen otteluitaan katsonut saattoi todeta, että hänellä oli kummassakin kädessä kolme sormea ja peukalo. Kun meillä muilla on kymmenen varvasta, hänellä on niitä vain seitsemän. Oikeassa jalassa on on vain kolme varvasta, mikä on suuresti vaikuttanut hänen liikumiseensa. Erityiset jalkineet ja tuet auttavat asiassa.

Joku toinen kisaisi hänen asemastaan vammaisurheilussa. Jones on kokenut elämässään niin monia korjausleikkauksia, että hän on jo seonnut laskuissa. Hän on todennut, että tämän syndrooman vuoksi hänestä on tullut se ihminen, joka hän on nyt. Hän hakee menestystä ammattilaistenniksessä.
Jonesia on arvosteltu ja hän on kuullut monia ikäviä kommentteja, mutta ne ovat vain vahvistaneet hänetä henkisesti.
Tämän nuoren naisen edesottamuksia on syytä seurata.

Teksti Riitta Närhi
 


Yhteistyökumppanit

Tapahtumassa mukana

Sosiaalinen media