Lippuja Tampere Openiin on saatavilla edullisesti nyt Ticketmasterilta. Osta liput tästä!

Tampere Open

Uudet tähdet syntyvät jälleen Tampereella
20.–26.7.2020

← Uutiset

Kohti ensi vuoden kisaa mennään

37:s Aamulehti Tampere Open päättyi sunnuntaina 29.7. hienoihin miesten ja naisten kaksinpelien loppuotteluihin.
Kisat pelattiin ennennäkemättömän upeassa säässä, lämmintä riitti eikä sade haitannut.
-Onhan ennenkin ollut lämpimiä kisapäiviä, muttei ihan tällaisia, totesi kilpailunjohtaja Veli Paloheimo. -Ainahan se järjestäjää helpottaa, ettei sää pääse sotkemaan ottelujärjestyksiä.

Muutankin Paloheimo on tyytyväinen kisaviikkoon – oikeammin yhdeksään päivään, kun karsinnat lasketaan mukaan.
-Yleisöä oli keskimäärin saman verran kuin aikaisempinakin vuosina ja ns. suomalaispäivinä heitä on sitten aina enemmän, arvioi Paloheimo. – Tennisyleisö herää ja tulee paikalle, kun omat pelaavat, vaikka hyvätasoisia otteluita olisi nähtävissä joka päivä.

-Järjestelyt sujuivat kivasti ja ATP:n italialainen supervisor Carmelo Di Dio antoi hyvät arvosanat. Kävimme hänen kanssaan läpi eri osa-alueita ja sitä, miten niitä voisimme vielä kehittää. Linjatuomarit sekä pallopojat ja -tytöt saivat hekin hyvää palautetta Di Diolta, vaikka hänen mielestään heidän olisi hyvä saada lisää kokemusta näissä tehtävissä.

Vapaaehtoisia Aamulehti Tampere Openissa oli jälleen parisataa erilaisissa tehtävissä. Oli autonkuljettajia, kentänhoitajia, pelaajapalveluista ja vapaaehtoisten ruokahuollosta vastaavia ja monia muita edellä mainittujen linjatuomareiden sekä pallopoikien ja -tyttöjen lisäksi.

ATP:llä on haastajaturnauksen järjestelyihin omat vaatimuksensa, joita eivät naisten alimman tason ITF-kisan järjestelyt edellytä. Pelipaikalla naisten kisaan osallistujat kuitenkin saivat osakseen samaa hyvää palvelua kuin miespelaajat; niitä he osasivat arvostaa ja niistä myös kiittivät.
Naisten kaksinpelin finalisti Bojana Marinkovic oli kisassa mukana viime vuonna ja halusi ehdottomasti tulla Tampereelle uudestaan. Paras naisten ITF-kisa, missä olen koskaan ollut, totesi Markinkovic kiitospuheessaan finaalin jälkeen. Myös voittaja britti Francesca Jones, joka on asunut jo kahdeksan vuotta Barcelonassa, totesi, että kaiken muun hyvän lisäksi hän, joka ei rusketu, sai Tampereella jopa väriä nahkaansa.

Mutta miten käy ensi vuonna – onko naispelaajille ensi vuonna turnausta ATP-haastajaturnauksen ohella? ATP on voimakkaasti ajamassa isoa remonttia kilpailujärjestelmiin.

ATP-haastajatason kaksinpelin kaavion koko suurenisi 32:sta pelaajasta 48:aan ja sehän tietäisi paljon enemmän otteluita. Kun vielä kilpailupäivät vähenisivät kahdella, kisa vaatisi enemmän kenttiä ja pelipäivistä tulisi todella tiiviitä ja pitkiä. Tampereen tenniskeskuksen massakentille ei naisten kisa samanaikaisesti mahtuisi.

-Mikäli ATP:n ajama uudistus, josta on jo olemassa selvät suunnitelmat, menee lopullisesti läpi, joudumme tosissaan miettimään naisten kisan asemaa, totesi Veli Paloheimo. – Pelattaisiinko se kenties jossain muualla vai siirrettäisiinkö se toiseen ajankohtaan. Jo yksistään kenttä- ja toimitsijaresurssien riittävyyttä täällä Ruotulassa joutuisimme miettimään.

-Tämä nykyisen ajankohta, heinäkuun viimeinen viikko on monelle miespelaajalle ollut viimeinen viikko massalla, jonka jälkeen siirrytään koville alustoille. Kisaviikon muuttaminen ATP-kalenterissakaan ei ole mitenkään helppoa.

Koska iso kilpailujärjestelmän muutos koskee erityisesti alemman ammattilaistason kilpailuja, jotka ovat ITF:n, Kansainvälisen tennisliiton, alaisia, asia on käsiteltävänä ITF:n vuosikokouksessa elokuun puolessa välissä Orlandossa, Floridassa. Mikä ITF:n jäsenmaiden kanta asiaan on, jää nähtäväksi.

-Me kilpailunjärjestäjät voimme vaan odottaa lopullisia päätöksiä. Nopeasti ne tulisi kuitenkin tehdä, koska muutos koskee jo tulevaa vuotta ja meillä ainakin ensi vuoden järjestelyt käynnistyvät käytännössä saman tien edellisen kisan päätyttyä.
 
-Periaatteessa aloitamme aina nollasta, vaikka meillä onkin joitain ensi vuoteen ulottuvia sopimuksia ja kumppanuuksia jo olemassa.
-Kohti ensi vuoden kisaa siis mennään. Se on tavoite, sanoi muutaman lomapäivän hyvin ansainnut kilpailunjohtaja Veli Paloheimo.

Teksti Riitta Närhi

  


Yhteistyökumppanit

Tapahtumassa mukana

Sosiaalinen media